Podzielę się sprawdzonym przepisem na SERNIK z ROSĄ, wybornie smakuje zarówno do kawy jak i herbaty :)
kostka margaryny
3 żółtka
1 cukier wanilinowy
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Margarynę rozpuścić i lekko ostudzić. W misce zmiksować rozpuszczoną margarynę, dodawać żółtka, cukier waniliowy, cukier zwykły i proszek do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej masy _jak kogel mogiel. Na koniec dodać mąkę i wyrobić ciasto.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać byłką tartą (to jest Aniu kruche ciasto więc ja pergaminu nie używam wtedy- ale oczywiście wszystko wg gustu), Spód i boki blachy wylepić ciastem.
Składniki na masę:
1kg twarogu (ten w wiaderku do serników)
1 szklanka cukru
3 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 budyń śmietankowy
3/4 szklanki oleju
2 szklanki letniego mleka
sok z 1 cytryny
Sposób przyrządzenia:
W sporej misce zmiksować cukier, jajka, cukier waniliowy, budyń, olej i stopniowo dodawać ser-cały czas miksując (pamiętaj by nie dodawać tej wody co będzie na spodzie wiaderka), dodać sok z cytryny i letnie mleko.
Powstanie rzadka masa (coś jak ciasto naleśnikowe). Wlać powstałą masę na blachę z wylepionym kruchym ciastem. Piec 45min . 180stopniach
Zwieńczenie dzieła, składniki:
3 białka
1/2 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Ubić pianę z białek na sztywno. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier i miksować do momentu uzyskania kremowej piany (aż cukier się rozpuści).
Kiedy minie 45min od wstawienia ciasta do piekarnika- wyjąć ciasto i na ciepłe wyłożyć powtałą pianę. piec jeszzce 10min.
Jak już upieczesz ciasto, to wyjmij je z piekarnika (niech nie stygnie w środku). po jakimś czasie pojawią się złote kropelki, czyli ,,łzy"

Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz